Vinter Sommar
Pistkarta
Brand logo

Här gör vi snö i plusgrader

Sedan 2017 är Vallåsen en av endast två anläggningar i Sverige som kan producera snö i plusgrader. Tack vare snöfabrikerna kan vi erbjuda samma fantastiska skidåkning från säsongens första till sista dag.

Tekniken går ständigt framåt och här i Vallåsen följer vi och anpassar oss alltid efter utvecklingen. Våra två snöfabriker som kan producera i upp till tolv plusgrader är ett tydligt exempel på detta. Totalt kan vi producera hela 400 kubik varje dag, vilket motsvarar cirka 40 lastbilar. På så sätt kan vi säkerställa en tidig öppning och hålla en jämn snönivå hela säsongen. För det är det som är det viktigaste – en snösäker vinter där våra besökare får en så bra upplevelse som möjligt.

Så funkar det

Varje snöfabrik kan ses som en avancerad frys. Vatten hämtas från ett borrhål uppe på åsen och sedan fryser vattnet till is i fabrikerna, som består av två containrar staplade på varandra. Därefter faller isen ner i ett rör och omvandlas till snö för att sedan blåsas ut med hjälp av högtrycksluft. Processen använder endast energi från förnyelsebara källor och har minsta möjliga klimatpåverkan. Den producerade snön sparas sedan i högar under geotexdukar som skyddar mot både vind och vatten.

Att vi kan spara och producera snö i plusgrader gör Vallåsen unikt. Oavsett väder så kommer det alltid att finnas snö här. När vi väl har öppnat kan du åka skidor hela säsongen, även när det är plusgrader i backen.

Lär er mer om Vallåsens Snöfabriker