Sparad snö – en säker väg till tidig öppning
Visst hade det varit skönt om natursnön kom perfekt till premiärdatumet varje år och om kylan var en garanti på samma sätt som solen går upp varje morgon? Men så är, som du säkert förstår, inte fallet. Och faktum är att natursnö inte alltid är den bästa vägen att gå i vårt svenska klimat. En blandning av producerad snö, som har en högre densitet och är betydligt tåligare, och natursnö skapar de optimala förhållandena för skidåkning. Men även för att vi ska kunna producera snö krävs kyla. Hur eliminerar vi faktorer som väder och vind så att vi kan öppna som planerat? Det finns ett enkelt svar – genom att spara snö. På Vallåsen försöker vi därför alltid att ligga i framkant och ta vara på all ny forskning som finns inom både snöproduktion och sparande av snö – för att våra gäster ska få den bästa möjliga upplevelsen i skidbacken, oavsett väder.
Vi sparar all snö som finns kvar
Så fort vi stänger för säsongen påbörjas arbetet att spara snö till nästkommande skidsäsong. All snö som ligger kvar schaktas ihop och formas i en eller flera stor högar, som påminner om formen av en limpa, på omkring 10 000 kubikmeter. Högarna placeras på strategiska platser, oftast precis ovanför platsen där snön ska ligga, för att vi snabbt och enkelt kan få ut det i backen och längdspåret igen när vintern närmar sig. Men hur kan snön ligga kvar i sommarvärmen? Smälter den inte bort? Självklart kan vi inte stoppa avsmältning helt och hållet, men vi kan göra den långsammare.
Snön täcks med sågspån
För att göra avsmältningen långsammare finns det olika material att täcka snön med, allt från flis och bark till geotextildukar. På Vallåsen använder vi oss av sågspån. När snön smälter under sågspånen avdunstar vatten som i sin tur skapar en kyleffekt. På så sätt görs avsmältningen långsammare och en stor del av snön finns kvar efter sommaren.
Ett perfekt grundlager
När hösten kommer gäller det att vara på tårna hela tiden och följa prognosen för när kylan tycks komma. Strax innan förutspådd kyla avtäcks snön och förberedelserna för att schakta ut den i längdspåret och backarna igen påbörjas. Eftersom att den sparade snön har legat till sig har den en betydligt högre densitet än natursnö och även nyproducerad snö. Att den har en hög densitet innebär att den är väldigt slitstark, vilket gör den till ett perfekt grundlager som håller länge.

Tre snabba frågor
Jesper Malmquist, platschef på Vallåsen
Varför sparar Vallåsen snö?
– Vi sparar snö för att kunna öppna tidigt på säsongen. Det finns ett stort intresse för utförsåkning i december och till och med ännu tidigare för längdåkning. Vi kan öppna hela längdspåret enbart på sparad snö, vilket säger en hel del om hur viktig den är. Det innebär också att vi, när temperaturen tillåter, helt och hållet kan fokusera snöproduktionen till den alpina verksamheten istället för att dela på den mellan backarna och längdspåret. Med våra snöfabriker kan vi dessutom producera i plusgrader och därför har vi goda förutsättningar för att öppna tidigare än andra anläggningar i södra Sverige.
Hur mycket snö sparar Vallåsen?
– Det finns inget tydligt svar på det, då det är olika från säsong till säsong. Ena året kanske vi sparar 8 000 kubikmeter, för att ett annat år spara 40 000 kubikmeter. Vårt mål är helt enkelt att spara så mycket snö som möjligt, då den sparade snön kanske är ännu viktigare för oss så långt söderut än den är för andra anläggningar. Därför producerar vi snö så fort vi får tillfälle under säsong så att mer snö ligger kvar när säsongen är slut.
Hur mycket snö finns kvar till nästa säsong?
– Vanligtvis finns 70–80 procent kvar av snön när vi ska schakta ut den igen, men när vi lägger ut den får vi in luft i snön, vilket innebär att volymen ökar. Vi kan alltså täcka större ytor än vad det ser ut som när vi avtäcker högen.